Mange boligejere får hvert år udført håndværksopgaver på deres ejendom, nogle gange mindre reparationsarbejder, andre gange større byggeopgaver, eksempelvis i forbindelse med modernisering eller tilbygning.
Selvom de fleste sager forløber uden problemer, er det desværre ikke sjældent, at der opstår uenighed mellem ejeren og håndværkeren om kvaliteten af de udførte arbejder og-/eller om den forlangte pris for arbejdet. I det tilfælde, hvor det ikke lykkes parterne at finde en mindelig løsning, ender sagen typisk i et ankenævn eller hos domstolene, hvilket erfaringsmæssigt kan være en lang og opslidende proces, særligt hvis det også viser sig, at den pågældende håndværker ikke kan eller vil betale et pålagt beløb.
Som privatperson bør man derfor sikre sig, at der bliver lavet en fyldestgørende skriftlig aftale, når man entrerer med en håndværker. Dvs. en aftale, hvor de aftalte ydelser og den aftalte pris er angivet og specificeret. Den aftalte pris bør så vidt muligt være en fast pris, så man undgår kendelige overraskelser. I den forbindelse skal man være opmærksom på, at betegnelser som ”prisoverslag”, ”anslået pris” og lign., ikke er at betragte som en aftale om fast pris, men alene som et overslag fra den pågældende håndværker. Dette betyder, at prisen godt kan blive en del højere, hvis der medgår mere tid end forudsat eller hvis der under arbejdets udførelse konstateres nogle forhold, som håndværkeren ikke har eller burde have taget højde for.
Det er også altid en god idé at spørge den pågældende håndværker om, hvorvidt han/virksomheden er medlem af et af de ankenævn, som findes indenfor byggeri, da disse ankenævn dels sikrer en smidig ankenævnsbehandling og ofte tillige indeholder en garantiordning, der træder i kraft, hvis håndværkeren ikke kan eller vil betale et pålagt beløb.
På https://naevneneshus.dk/om-os/godkendte-ankenaevn/ findes der oversigt over godkendte ankenævn samt vejledning og links til ankenævn.
Såfremt man som privatperson ønsker at klage over det udførte arbejdes kvalitet og-/eller den forlangte pris, er det vigtigt at man reklamerer overfor håndværkeren hurtigst muligt og inden man går videre med sagen til ankenævn eller domstolene. Af bevismæssige årsager bør reklamation ske skriftligt. Hvis håndværkeren afviser reklamationen, må man overveje, om man ønsker at indbringe sagen for et ankenævn, hvis den pågældende håndværker er medlem at et sådan ankenævn. Såfremt håndværkeren er medlem, er denne forpligtet til at deltage i sagen samt efterleve ankenævnets afgørelse. Ved klage til et ankenævn skal man betale et klagegebyr på almindeligvis kr. 300,00, der dog tilbagebetales, hvis man får ret i sin klage eller hvis klagen afvises som uegnet til behandling ved nævnet.
Når man klager over en håndværker/virksomhed er det også vigtigt at man sørger for at betale den del af håndværkerens regning, som man finder berettiget, således at man kun tilbageholder et evt. beløb, der står i rimeligt forhold til den mangel eller den overpris, som danner grundlag for uenigheden.
Såfremt håndværkeren/virksomheden ikke er medlem af noget ankenævn, er denne ikke forpligtet til at deltage i en sag ved ankenævnet, hvorfor sagen i givet fald må indbringes for de almindelige domstole. Håndværkeren kan dog frivilligt vælge at acceptere, at sagen afgøres af det pågældende ankenævn.
Hvis en håndværkeren/virksomheden ikke vil opfyldelse en kendelse afsagt af et anerkendt ankenævn, skal virksomheden senest 30 dage efter, at kendelsen er forkyndt, give ankenævnet skriftlig besked herom. I så fald er man nødt til at indbringe sagen for domstolene, hvis man vil gennemføre sit krav. I modsat fald kan nævnets afgørelse tvangsfuldbyrdes ved fogedretten. Det betyder, at man som privatperson kan gå direkte i fogedretten med kendelsen og søge dækning for sit økonomiske krav, som fremgår af kendelsen. Hvis virksomheden tillige er tilsluttet BYG GARANTIORDNING, hvilket man også bør spørge ind til, når man indgår aftale med håndværkeren, kan man kontakte garantiordningen med henblik på, at garantiordningen indtræder i sagen.
Hvis man af den ene eller anden årsag er nødt til at indbringe sagen for domstolene, vil det være muligt – forudsat, at man har retshjælpsdækning i sin forsikringspolice – at ansøge forsikringsselskabet om tilsagn om retshjælp til sagen, således at forsikringen vil dække en del af sagens omkostninger, alt afhængig af sagens karakter og økonomiske værdi.
Når der er tale om større håndværks- og byggeopgaver vil det ofte være tilrådeligt at tage kontakt til en advokat og/eller en byggerådgiver, der dels kan hjælpe med at gennemgå aftalegrundlaget og dels hjælpe med at sikre, at byggeriet forløber og udføres som planlagt.
Artiklen er skrevet af advokat Roberto Panada, der rådgiver indenfor fast ejendom og entrepriseret.