Mange ældre parcelhuse har fortsat tagplader som indeholder asbest. Dette er vigtigt at forholde sig til, blandt andet i forbindelse med huskøb.
Asbest blev i stort omfang brugt i byggematerialer, blandt andet tagplader, isolering, pakningsmateriale, da asbest er holdbart, varmeisolerende og ildfast.
Selvom asbest er lavet af naturligt forekommende mineraler, der sidder sammen i en fin fiberstruktur, har asbestfibre vist sig at være yderst sundhedsskadelige og er derfor blevet forbudt at bruge.
Fibrene i asbeststøv kan blive ekstremt tynde og give asbestose (stenlunger), som er en kronisk lungesygdom. Asbeststøvet ophober sig i lungerne og kan ikke fjernes igen. Derfor kan asbestose forværres lang tid efter, indåndingen af asbest er ophørt og viser sig typisk først 10-20 år efter, man blev udsat for asbeststøv og er uhelbredelig. Asbestose kan i nogen tilfælde føre til lunge- og lungehindekræft.
Kunstskifertage og bølgepladetage produceret før 1984 indeholder som udgangspunkt altid asbest. Tagplader produceret efter 1988 indeholder ikke asbest. Dog skal man være opmærksom på, at der i årene efter 1988 har været restlagre af asbestholdige tagplader, som er lagt indtil 1990.
Det er muligt at undersøge, om tagplader indeholder asbest ved at tjekke det nummer, der er præget ind i pladens yderside.
Den omstændighed, at mange ældre parcelhuse fortsat har tagplader som indeholder asbest, er ikke nødvendigvis noget, man som husejer eller -køber skal lade sig skræmme af, så længe man ikke begynder at nedtage, behandle, gennembryde eller udskifte tagpladerne. Det er først, hvis tagpladerne går i stykker, gennembrydes eller skiftes, der er risiko for, at asbesten frigives.
Folketinget har vedtaget nye skærpede regler for håndtering af asbest. Fremover må nedrivning mv. af asbest kun udføres af virksomheder, der har en autorisation. Det nye krav skal være med til at sikre, at færre bliver udsat for det farlige stof, herunder medarbejderne i de enkelte virksomheder. Det vil også betyde, at private boligejere eksempelvis ikke selv må nedrive et tag med asbest.
Med de ændrede regler indføres en autorisationsordning, hvor en virksomhed skal have et kvalitetsledelsessystem og en godkendt fagligt ansvarlig for at blive autoriseret. Hvis en virksomhed udfører arbejdet uden en autorisation, kan virksomheden se frem til en større bøde, afhængig af, hvor alvorlig sagen er.
Reglerne om den nye autorisationsordning er trådt i kraft 1. juli 2024. Virksomhederne får herefter et halvt år til at søge om autorisation. Private må fra 1. januar 2025, med få undtagelser, ikke længere selv nedrive tagplader eller udføre andre arbejder med asbestholdige materialer.
For nuværende og kommende ejere af huse og andre bygninger med asbestholdige tagplader vil de nye regler på den ene side være med til at begrænse risikoen for asbestforurening og dermed sundhedsfare, men på den anden side utvivlsomt også gøre det mærkbart dyrere at få renoveret eller udskiftet tage som indeholder asbest.
På Arbejdstilsynets hjemmeside findes yderligere information om de nye regler: https://at.dk/nyheder/2024/05/fra-1-januar-2025-skal-virksomheder-vaere-autoriseret-for-at-nedrive-asbestholdigt-materiale/
Artiklen er skrevet af advokat (L) Roberto Panada, rpa@thadv.dk, der rådgiver private og virksomheder i forbindelse med køb og salg af fast ejendom